Tradicionalna venčanja

Tradicionalna venčanja podrazumevaju poštovanje običaja od ranijih vremena. Neka od njih su pozajmljena iz drugih kultura, neka od njih su kulturološki srpska, a neka od njih se više ni ne primenjuju.

Ipak, čak i moderna venčanja podrazumevaju poštovanje nekog dela tradicije. Bilo da želite da nosite nešto novo, nešto pozajmljeno i nešto plavo, ili da pucate u jabuku, tradicija je prisutna.

Ceremonija para koji stupa u brak, jedna je od najstarijih čitavog čovečanstva. Svadbeni običaji, nastali pre ili kasnije, imaju određeno značenje i praktikuju se zbog verovanja da donose dobro.

Tradicionalna venčanja – Svi običaji imaju svrhu

Običaji postoje jer se veruje da neutrališu lošu sreću i donose ljubav i plodnost u braku.

Ranije se brak sklapao samo u crkvi, a pre nego što dođe do ovog čina, mladoženja je morao da traži ruku devojke koju želi da oženi. Ukoliko njen otac prepusti ruku svoje ćerke mladoženji, tada obično dolazi do pogađanja miraza. U ranijim vremenima, ovome su prisustvovale i mladina i mladoženjina porodica. Kasnije, ovaj miraz je bivao predat mladencima na dan venčanja.

Osim toga, i pozivnice za venčanje se danas umnogome razlikuju. Danas, pozivnice za venčanje pripremaju se mesecima unapred. One su pažljivo birane, elegantne, prefinjene, a tekst se veoma dugo i detaljno osmišljava.

Tradicionalna venčanja

Na tradicionalna venčanja, svatove su pozivali mladoženjin otac ili mladin rođak. Donosila im se buklija – tradicionalna čutura u kojoj se nalazila rakija. Ukoliko pozvani svat otpije rakiju, to je značilo da će biti gost na venčanju.

Tradicionalna venčanja – Testovi za mladence

Pucanje u jabuku i bacanje sita preko kuće, još uvek se praktikuju u manjim mestima u Srbiji. Ovi običaji nastali su kao svojevrsni test za mladence, odnosno njihovu spremnost da stupe u brak.

Pucanje u jabuku na dan venčanja, predstavljalo je testiranje mladoženjine veštine. Bilo je važno da može da odbrani svoju porodicu. Svatovi su sa mladoženjom odlazili po mladu, kao i danas, s tim što je tada mladoženja imao niz različitih prepreka do voljene osobe. Jedna od njih bila je da kada dođe u mladino dvorište, treba puškom da skine jabuku sa najvišeg drveta. Jabuku je na drvo postavljao mladin otac. Tek kada jabuka padne, mlada izlazi iz kuće.

Bacanje sita na krov ukazuje na to da li će mlada ostati u kući. U mladoženjinoj kući mlada od svekrve dobija sito, žito, jabuke i kovanice. Ove darove baca na različite strane kuće, a sito baca na krov. Ukoliko sito ostane na krovu, i mlada će ostati u kući.

Tradicionalna venčanja

Pored toga, kićenje mladinog doma popularno je i danas. Ipak, nekada je običaj bio da se kiti lukom od bršljena. On se ukrašavao cvećem, mašnama i tkaninom od tila. Običaj je bio luk ostane na kući do verskog praznika Mladenci. Ujedno, kite se i svatovi, jer na taj način oni postaju duhovni svedoci svadbe.

Običaji na venčanju

Dakle, mnogi stari svadbeni običaji su se praktikovali kako bi se odagnale zle sile. Ranije se verovalo da je ovaj istinski srećan trenutak pogodan za demone i zle sile.

Kako demoni ne bi došli do mlade, ona je nosila veo preko lica. Nakon sklapanja braka, svatovi su slavili pucanjem, pevanjem i igrom, što je bio još jedan način da se oteraju zli duhovi.

Običaji na venčanju deo su tradicionalnih venčanja. Ujedno, bilo da planirate moderno ili tradicionalno venčanje, prvi ples je svakako deo običaja koji se ne preskače.

Ujedno, i darivanje mladenaca, bilo zlatnicima i zlatom u drugom obliku, kao što je nekada bilo uobičajeno, zadržalo se i danas, mada često menja svoje oblike.

Salon venčanica La Perla dostupan vam je u bilo koje doba ukoliko ste se odlučili na to da stanete na ludi kamen. U ponudi imamo veliki broj venčanica, kao i drugih dodataka za venčanje. Kontaktirajte nas već danas i zakažite probu venčanice. Naš tim vam uvek stoji na raspolaganju.

Tradicionalna ili moderna venčanja – o čemu vi maštate?