svadbeni obicaji

Svadbeni običaji su brojni.

Svaka devojka zna kako će izgledati njeno venčanje iz snova. Nasmejana lica dragih ljudi, sjaj u očima dragog koji govori “Volim te!” i naravno – venčanica iz snova.

Ranijih godina su postajala nepisana pravila koja su mladi parovi poštovali. Tako da je venčanje podrazumevalo nevestu u modelu venčanice u stilu princeze, veliki restoran i obaveznu narodnu muziku. Takođe, mladenci su poštovali i niz običaja koji su ukorenjeni u srpsku tradiciju – počev od bacanja sita, pucanja puškom u jabuku, nošenja venčanice u boji, pa do kupovine mlade.

Danas, klasičnu formu slavlja zamenjuju neformalna ili tematska venčanja. Samim tim su i mnogi svadbeni običaji prestali da postoje. Drugi, pak, sačuvali su status omiljenih.

Koji su najpoznatiji svadbeni običaji u našoj zemlji otkriva vam salon venčanica Beograd, La Perla.

Svadbeni običaji počinju kićenjem mlade

Najstariji običaj jeste nošenje vela. Na taj način nevesta se štitila od zlih duhova. Kako su gosti učestvovali u ceremoniji venčanja i njima je bila potrebna zaštita koja bi garantovala sigurnost budućeg braka. Zbog toga su oni kićeni ruzmarinom sa crvenim koncem. Smatra se da crveni konac donosi sreću i božansku zaštitu, te se njime plete i venac za nevestinu kapiju. Dok ruzmarin je simbol vernosti i njegova uloga je da održi zavet dat na venčanju.

veo svadbeni obicaji

Svadbeni običaji vezani za kićenje svatova imaju višestruko značanje. Pored zaštite mlade oni ukazuju momcima na devojke koje su spremne za udaju, jer su svatove kitile isključivo neudate. Strana na kojoj se gost kiti govori o bračnom statusu. Odnosno, venčanima ruzmarin je stavljan na desnu, a onima koji nisu u braku na levu stranu.

Mladoženju, devera, kuma i starog svata kiti mlada svilenim peškirom i raskošnijim ukrasima za rever. Iako je kićenje svatova veoma star običaj i dalje važi za jedan od najomiljenijih, a koliki je njegov značaj najbolji govori činjenica da se mladenci rado drže tradicije, te ruzmarinu dodaju moderne ukrase.

Duhoviti svadbeni običaji

Mnogima najzabavniji svadbeni običaj jeste čuvena kupovina mlade. Ispunjen je smehom, humorističkim cenjkanjem između devera i mladinog brata ili rođaka, mada se često uključe i drugi gosti.

Običaj kupovine mlade u našoj zemlji od davnina je uključivao cenjkanje. Pri čemu je ono smatrano ozbiljnim delom slavlja, te su akteri dobijali velike količine novca i dukata. 1846. godine knez Aleksandar Karađorđević je naredbom zabranio “iskanje i davanje novca i zlata za devojku” kao sramotni čin.

Bacanje bidermajera je omiljeni svadbeni običaj

Postoji više verovanja zašto se baca bidermajer. Prema legendi koja dolazi iz Francuske običaj je bio da gosti uzmu komad haljine za venčanje. Da bi je sačuvala nevesta je bacala svoj venčani buket.

Druga priča ističe da ovaj običaj potiče iz Srednjeg veka. Naime, u to doba gosti su pratili mladi par sve do postelje. Te se jedan mladoženja dosetio da im bacanjem buketa skrene pažnju kako bi ostao nasamo sa svojom voljenom.

Najpoznatije verovanje, koje je zastupljeno i kod nas, jeste da se bidermajer baca za sreću. Što znači da devojka koja ga uhvati je sledeća za udaju.

svadbeni obicaji u srbiji

Da li još uvek postoje romantičari koji će preneti mladu preko praga?

Prenošenje neveste preko praga mnogi povezuju sa romantikom. Zapravo ovaj svadbeni običaj ima sasvim drugačije značenje. S obzirom da je mlada do udaje živela u porodičnoj kući, ovim putem se ukazivala promene društvenog statusa. Prema verovanju duše umrlih predaka ostaju da borave u porodičnoj kući. Pa se pazilo da nevesta kada prvi put prelazi prag svoje nove kuće ne kroči nogom na njega, jer su njeni koraci nepoznati precima. Upravo zbog toga je svoju voljenu prenosio mladoženja kako bi se izbegla njihova ljutnja.

Ukoliko se spremate za veliki dan u svom životu posetite salon venčanica La Perla. U njemu ćete pronaći najnovije luksuzne venčanice, ali i stručno i ljubazno osoblje koje će vam pomoći u čitavoj organizaciji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *