Venčanje u crkvi

Venčanje u crkvi je prepuno simbolike i dubokih emocija. Ono je najsvetiji čin sjedinjenja dvoje ljudi za čitav život. Te opravdano nosi dozu ozbiljnosti i važnosti.

U Srbiji postoje brojni svadbeni običaji. Počev od kićenja svatova, preko kupovine mlade, pa do bacanja sita – mnogi od njih su nestali u modernom društvu. Klasična velika slavlja u restoranima i neveste u modelu venčanice u stilu princeze sve više zamenjuju intimne, neformalne ceremonije.

Ipak, venčanje u crkvi uspešno odoleva vremenu. A šta je sve potrebno za ovaj događaj otkriva vam salon venčanica Beograd, La Perla.

Običaji za venčanje u crkvi

Za venčanje u crkvi vezani su mnogi običaji, koji se razlikuju od mesta do mesta. Tako je u pojedinim krajevima naše zemlje zadržan stari običaj da se pre same ceremonije domaćin pomoli zajedno sa mladoženjom i svatovima. Takođe, postoji pravilo kako se kreće svadbena povorka. Na početku se obavezno nalazi stari svat. Sledi kum, mladoženja sa svojim ocem, kao i ostali svatovi.

Prema crkvenom kanonu obred uvek obavlja sveštenik parohije kojoj pripada mladoženja. Te se, najčešće, i sam čin venčanja vrši u parohijskoj crkvi mladoženje.

Ukoliko između mladenaca postoji više od 15 godina razlike neophodna je posebna dozvola od nadležnog arhijereja. Dok u slučaju sklapanja crkvenog braka po drugi put, par se može venčati tek kada istekne određeni period. Tom prilikom su molba i blagoslov od episkopa obavezni.

Za venčanje u crkvi potrebno je da donesete 4 sveće (po dve za oba svedoka), burme, čašu ili pehar, belo platno i crno vino.

Crkvenom venčanju prethodi predbračni ispit

Da bi se obavilo venčanje u crkvi potrebno je da budući mladenci prođu predbračni ispit. Na taj način crkva utvrđuje da li ispunjavaju sve uslove za brak prema kanonu.

Venčanje u crkvi

Predbračni ispit vrši nadležni sveštenik buduće neveste i to najmanje tri nedelje pred venčanje. Ovaj period je neophodan kako bi sveštenik mogao na tri liturgije u crkvi da oglasi želju kandidata za venčanje, ali i da pita narod da li postoji neka smetnja za sklapanje braka.

Za predbračni ispit potrebno je da priložite krštenicu, potvrdu o slobodnom bračnom stanju, pismo nadležnog sveštenika ako je mladoženja iz druge parohije i pismo saglasnosti roditelja ako su mladenci maloletni. Sam čin se obavlja u prisustvu dva svedoka – kumova ili roditelja.

Koji tok ima venčanje u crkvi?

Crkveno venčanje počinje obručenjem koje simbolizuje vernost. Mladenci tada jedan drugom na desnu ruku domalog prsta stavljaju burmu kao podsetnik da su se pred Bogom i sveštenikom zavetovali na brak do kraja života.

Nakon obručenja mladenci i kumovi odlaze u centralni deo hrama, gde se vrši sveta tajna venčanja. Vezuju im se ruke belim platnom u znak večite sloge, ljubavi i pomaganja. Zatim se mladencima stavljaju venci na glavu. Pa odatle i naziv venčanje.

Vino koje piju, zapravo, predstavlja događaj u Kani Galilejskoj kada je Isus sa svojom Majkom Presvetom Bogorodicom i svojim učenicima na svadbi pretvorio vodu u vino. Posle ispijanja vina mladenci, zajedno sa sveštenikom, obilaze oko oltara 3 kruga u slavu Svete Trojice, Oca i Sina i Svetoga Duha.

Kojim danima je moguće crkveno venčanje?

Venčanje u crkvi nije dozvoljeno u vreme posta. Kako su i sreda i petak dani za post, ni tada se ne može obaviti ceremonija.

Venčanje se ne obavlja ni na 3 velika crkvena praznika, koja zahtevaju strogi post. A to su Zimski Krstovdan (18. januar), Krstovdan (27. septembar) i Usekovanje glave svetog Jovana Krstitelja (29. avgust).

Prema pravilu Srpske Pravoslavne Crkve treba čin sklapanja braka obaviti prepodne, jer tada se sunce rađa i napreduje.

Venčanje u crkvi

Ukoliko se datum vašeg najbitnijeg dana bliži posetite salon venčanica La Perla. U njemu vas čekaju najlepše venčanice za proleće 2019, kao i svi potrebni modni dodaci.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *