bele venčanice

Zašto su venčanice bele, sigurno ste se makar jednom zapitale.

Svaka kultura neguje određene običaje za venčanje. I dok su pojedini, vremenom, nestali, drugi su se zadržali do današnjih dana proširivši se na čitav svet.

Ranijih decenija, što zbog navike, što zbog želje roditelja, u našoj zemlji, poštovani su mnogi običaji. Međutim, poslednjih godina parovi sve više napušataju tradicionalne okvire kreirajući svoje venčanje iz snova. Ipak, jedna stvar se nikada neće promeniti – venčanice bele boje. Zapravo, mnogim ljudima su bele venčanice u stilu princeze prva asocijacija za svadbeno veselje. Zašto su venčanice bele otkriva vam u ovom blogu salon venčanica La Perla.

Zašto su venčanice bele – tradicija koja nije povezana sa nevinošću i čistotom

Iako trend nošenja venčanice postoji od davnina, bela boja nije smatrana prikladnom. S obzirom da je u Srednjem veku bela garderoba nošena u žalosti, devojke su za svoj veliki dan birale venčanice u boji. Obično su bile u crvenoj i žutoj boji i odražavale su društveni status nevestine porodice.

Tako su bogate devojke šile venčanice po narudžbini od skupocene svile, satena i somota. Ukrašavane su ručnim vezom od zlatnih i srebrnih niti, zatim dragim kamenjem i krznom.

Na žalost, siromašne devojke nisu mogle da priušte nove modele, pa su im najbolje crkvene služile kao haljine za venčanje. Škotska Kraljica Meri I želeći da “razbije” predrasude vezane za belu boju izabrala ju je za svoje venčanje. Ali, nedugo nakon svadbe njen suprug je preminuo. Time je dodatno produbljeno verovanje da izbor venčanice u ovoj boji donosi nesreću. Pored sujeverja, bele venčanice nisu birane, jer nisu bile praktične. To je najbolje opisano u jednom novinskom članku početkom 19. veka: “Kakva korist od bele venčanice, ako se ona odmah na venčanju uprlja, pa mlada neće moći više da je obuče“. Radikalnu promenu u bridal svetu donela je Kraljica Viktorija na svom venčanju sa Princom Albertom 1840. godine. Umesto predviđene crvene Kraljica je izabrala venčanicu napravljenu od bele francuske čipke, a umesto krune na glavi je nosila venac od pomorandžinih cvetova. Na taj način želela je ne samo da odbaci narodno verovanje, već da pokaže da je njena ljubav sa Albertom više od ugovorenog braka.

la-sposa-venčanice-beograd-2.jpg

Ipak, glavni razlog zašto su venčanice bele boje jeste da bi ukazivale na raskoš i prestiž bogatih nevesti, koje su imali mogućnost da omiljenu haljinu obuku samo jednom u životu. Takođe, Kraljica Viktorija je bila svesna da će ovim potezom privući pažnju. Tako je i bilo. Vest o lepoti venčanice brzo se proširila putem novinskih članaka i suvenira. Samo 9 godina kasnije magazin “Godey’s Lady’s Book“ je objavio da je bela boja najbolji izbor za nevestu, jer je simbol nevinosti i čistote.

Običaj koji je vrlo brzo proširen u svetu

Od pitanja zašto su venčanice bele stvoren je pravi trend koji su devojke rado kopirale. Samim tim moda je stigla i kod nas. Pa su 80-ih godina 19. veka haljine u stilu orijentalne nošnje prešle u klasičnu eleganciju koju su donele luksuzne venčanice. Ovaj podatak potvrđuje i najstarija očuvana venčanica od belog satena. Nosila ju je Draga Katić 1878. godine na venčanju sa poznatim istoričarem i političarem, Ljubomirom Kovačevićem.

vencanice-prodaja-iznajmljivanje-glory-1

Bez obzira zašto su venčanice bele, danas, su one omiljene mnogim budućim mladama. Ujedno, omogućeno je da modni dodaci za venčanice budu u nekoj drugoj boji, kako bi se dodatno naglasila lepota čarobne haljine.

Prelepe bele venčanice različitih modela pronaći ćete u salonu za venčanice Novi Beograd, La Perla.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *