vencanice od kojih zastaje dah

Venčanice danas predstavljaju oličenje luksuza i prestiža. Međutim, ova odlika ne predstavlja trend poslednjih godina, već je značajna karakteristika od samog njenog nastanka. Iz godine u godinu menjali su se stilovi među venčanicama, ali bez obzira da li je aktuelan sirena kroj, sa golim leđima ili pojasom svaku od njih krasi luksuz i prestiž, što pokazuje i bogata istorija najvažnije haljine u životu svake žene.

bien-savvy-vencanica-2018-4a

 

 

Venčanice pre nove ere

Sklapanje brakove bilo je poznato još kod starih Egipćana, a sama ceremonija predstavljala je pravu svetkovinu. Mlade su dan pre venčanja nosile venčanice u boji, roze ili plave platnene haljine. Na dan svadbe oblačile su lanene ili pamučne haljine ukrašene zlatnim vezom.

U Rimu neveste su obavezno nosile bele venčanice, u čast Himena, Boga svadbe i nevinosti, a oko struka tzv. “Herkulov” čvor kojim su terale zle duhove. Mlada je bila oličenje porodičnog statusa, pa je izbor svile ili druge skupocene tkanine predstavljalo luksuz i prestiž najbogatijeg sloja.

Kraljica Viktorija dovela luksuz i prestiž na najviši nivo

Tokom Srednjeg veka brak je predstavljao više politički savez nego čin ljubavi. I pored toga, raskošne haljine su bile obavezne.

venčanice-3

Neveste iz bogatih porodica često su nosile bogate boje i ekskluzivne tkanine, dok su najsiromašnije mlade nosile svoju najbolju crkvenu haljinu na dan svadbe.

Količina i cena materijala sadržana u venčanici bila je odraz društvenog stanja i ukazivala je na luksuz i prestiž gostima na svadbi.

Stil u to doba podseća na današnje venčanice princeza kroja – uski korset i balon donji deo koji se pruža do poda. Često su venčanice imale duge rukave, koji su se završavali trouglasto do samih prstiju, ali tako da su dlanovi neveste bili slobodni.

Venčanice koje su se nosile na kraljevskim venčanjima, zapravo, su predstavljale aktuelni trend. Počinju da se nose venčanice kraćih rukava i različitih boja. Kraljica Anne Boleyn, supruga Henryja VII je nosila haljinu žute boje, dok je Kraljica Marie de Medici imala svilenu venčanicu boje slonovače sa zlatnim vezom.

Tradiciju bele venčanice uvela je 1840. godine Kraljica Victoria na svom venčanju sa Princom Albertom. Detalji o kraljičinoj haljini od bele čipke brzo su se proširili putem novinskih izveštaja, reprodukcija i suvenira, što je uticalo na to da se mnoge neveste, po uzoru na kraljičin izbor, opredele za belu boju.

Luksuz i prestiž kao trend među venčanicama

Baš poput kraljevskih venčanja koja su diktirala trendove, isti uticaj 20-ih godina prošlog veka imao je sjaj starog Holivuda.

Dužinu ispod kolena uvela je čuvena Coco Chanel ukrasivši ih čipkom i biserima. Ove kratke venčanice zadržale su eleganciju jer su bile čisto bele boje. Dugački šlepovi postaju sve popularniji, a krajem 70-ih godina prošlog veka na modnu scenu vraćaju se raskošne balske venčanice koje su opstale sve do današnjih dana.

vencanice-prodaja-iznajmljivanje-sweetest

Naravno, venčanja čuvenih parova poput Grace Kelly i Princa od Monaca, Elizabeth Taylor i Richarda Burtona, kao i Diane i Princa Charlesa i Kate Middleton i Princa Williama bili su sinonim za luksuz i prestiž i glavno merilo za izbor venčanice.

Salon venčanica La Perla nudi venčanice za 2018. godinu, najpoznatijih stranih i domaćih dizajnera.

Posetite nas i pronađite onu pravu ili pogledajte ponudu na našem sajtu www.laperlavencanice.com.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *