Crkveno venčanje, salon La Perla

Crkveno venčanje izbor je onih koji svoju ljubav žele da ozvaniče na svetom mestu. Takve ceremonije nose posebnu energiju, a zavetovanje na večnu ljubav u crkvi ima posebnu težinu. Sakralni enterijer koji odiše duhovnošću i precizan protokol stvaraju strahopoštovanje kod onih koji prisustvuju lepom činu.

Svadbeni običaji u našoj zemlji se umnogome razlikuju u zavisnosti od toga koji deo Srbije je u pitanju. Gađanje jabuke iz puške, kupovina mlade i bacanje sita preko glave su samo neki od njih. Kada je u pitanju crkveno venčanje, stvari su jasno definisane, a odstupanja minimalna. Mladenci imaju slobodu da izaberu crkvu u kojoj će se venčati, a najčešće je to ona u parohiji u kojoj živi mladoženja.

Crkveno venčanje, salon La Perla

Crkveno venčanje podrazumeva brojna pravila

Imajte u vidu da se venčanja u crkvi ne održavaju sredom ni petkom, kao ni tokom celog posta. U crkvi se ne možete venčati ni za vreme tri velika praznika – Zimskog Krstovdana (18. januar), Krstovdana (27. septembar) i Usekovanja glave Svetog Jovana Krstitelja (29. avgust). Smatra se da tokom uskršnje nedelje treba slaviti Hristovo vaskrsnuće, pa su u tom periodu svadbe takođe nepoželjne.

Neophodno je da mladenci i njihovi kumovi budu kršteni u pravoslavnoj crkvi, a ceremonija se uvek odvija u prepodnevnim satima.

Posebne dozvole
Ako je razlika u godinama između budućih supružnika velika (više od 15 godina), potrebno je obezbediti svojevrsnu dozvolu koju izdaje nadležni arhijerej. Oni koji u crkveni brak stupaju po drugi put, treba da podnesu molbu i dobiju blagoslov od episkopa.

Predbračni ispit
Samom venčanju prethodi tzv. predbračni ispit. Cilj je da se ustanovi da li su ispunjeni svi uslovi za sklapanje braka. Predbračni ispit odvija se najmanje tri nedelje pre venčanja, a za njega je potrebno doneti crkvenu krštenicu, potvrdu o slobodnom bračnom stanju, kao i pismo nadležnog sveštenika ako je mladoženja iz druge parohije. Sve se odvija u prisustvu dva svedoka, a to mogu biti roditelji ili kumovi.

Crkveno venčanje, salon La Perla

Tok ceremonije

Pored burmi, za venčanje u crkvi mladenci treba da obezbede četiri sveće, belo platno, čašu i crno vino.

Na samom početku ceremonije, kao simbol vernosti, odigrava se obručenje. Mlada i mladoženja stavljaju jedno drugom burmu na domali prst desne ruke, što je simbol njhove večne ljubavi i vernosti. Zatim, u pratnji kumova, odlaze u centralni deo crkve, gde se obred nastavlja. Sveštenik im obmotava ruke belim platnom kako bi im brak odisao ljubavlju, slogom i zajedništvom. Na glave im stavlja krune i nudi ih vinom, što ima biblijsku simboliku jer upućuje na jedno od Isusovih čuda koje se odigralo u Kani. Nakon ispijanja vina, sveštenik i mladenci tri puta obilaze oltar, u slavu svetog trojstva, Oca, Sina i Svetog duha. Krug je simbol večnog trajanja, a ukazuje na večnu povezanost supružnika. Nakon završetka obreda, mladenci mogu poneti kući platno i sveće i čuvati ih kao uspomenu.

Crkveno venčanje, salon La Perla

Koje haljine su prikladne za crkveno venčanje?

Specifično, prigušeno osvetljenje, lica svetaca koji sa fresaka svedoče svadbenom činu, opojni miris tamjana i kadionice doprinose posebnoj, svečanoj atmosferi. Sve je usmereno ka suštini, ka onome što je duhovno, skriveno od pogleda. U skladu sa tim, venčanje u crkvi nalaže i poseban kodeks oblačenja i ponašanja. Tu nema mesta za improvizaciju i pošalice, ponašanje treba da bude smerno, a garderoba prikladna.

Ukoliko će se venčati u crkvi, mlada treba da razmisli o izboru adekvatne haljine. Iznajmljena venčanica treba da bude odmerena, bez prevelikog dekoltea. Treba izbegavati modele koji previše obnažuju telo jer je to u crkvi neprilično. Nevesta može obući atraktivnu haljinu koja će istaći sve njene adute, ali u crkvi treba da prekrije leđa i grudi neprozirnim ogrtačem ili maramom. Dobar izbor je i bolero usklađen sa venčanicom, što ne predstavlja problem kada se ona šije po meri.

Salon La Perla vam pored venčanica nudi i veliki izbor prateće opreme. Nalazimo se na Novom Beogradu, u TC Piramida. Kod nas ćete pronaći ukrase za kosu, zaštitne maske za lice, bolero i sve što je potrebno kako bi vaše crkveno ili opštinsko venčanje proteklo besprekorno.