Čuvanje venčanice

Neveste imaju mnogo opcija šta da urade sa svojom venčanicom nakon venčanja. Neke od njih doniraju ili prodaju svoju haljinu. Druge izvrše zamenu svoje venčanice za koktel haljinu koju mogu da nose uvek, dok je neke neveste prekrajaju, menjaju i fotografišu iznova i iznova. Međutim, mnoge neveste se odluče za čuvanje venčanice koja predstavlja ljubav, sreću i slavlje.

Venčanica je uglavnom specifično dizajnirana i izuzetno delikatna, pa se ne može održavati i čistiti kao bilo koja druga haljina. Upravo zbog toga je način na koji se vrši čuvanje venčanice veoma bitan. Način na koji je održavate jeste i način na koji možete da je održite u sjajnom stanju dugi niz godina.

Ukoliko ne vršite održavanje venčanice na pravi način, izvesno je da će se pojaviti:

  • Žutilo tkanine,
  • Smeđe oksidacione tačke,
  • Buđ i plesan,
  • Trajno gužvanje tkanine.

Veoma je važno na koji način se održava venčanica kako bi vama draga osoba mogla da je nasledi kada dođe vreme za neko drugo venčanje.

Čuvanje venčanice – Kako da uvek ostane blistava?

Specijalno čuvanje venčanice predstavlja čitav niz specijalnih tehnika čišćenja i pakovanja haljine kako bi se obezbedilo da će ona zadržati svoj kvalitet tokom vremena.

Za razliku od klasičnog hemijskog čišćenja, očuvanje venčanica započinje procenom iskusnog specijaliste za materijale. On kreira jedinstveni plan tretmana na osnovu tkanine vaše haljine, šavovima i detaljima, analizirajući je duž poruba.

Čuvanje venčanice

Postoje i određena mesta na kojima se vrši hemijsko čišćenje venčanica koje nude specijalizovano čišćenje ovakvih tkanina. Možete koristiti njihove usluge, ali prvo proverite na koji način ovo rade. Konkretno, potrebno vam je hemijsko čišćenje koje koristi rastvarač koji je nežan i dovoljno čist za ovakve haljine. Drugi rastvarači koji se koriste za redovno hemijsko čišćenje mogu sadržati nečistoće koje se mogu taložiti na odeću i učiniti da venčanica ima neprijatan miris. Čišćenje i čuvanje venčanice treba da se obavlja samo u objektima specijalizovanim za čišćenje specijalnih tkanina.

Imajte na umu i da nevidljive mrlje možda vrebaju na vašoj venčanici. Najopasnije su one koje ne možete da vidite. Latentne fleke sadrže šećer koji se vremenom karamelizuje u tamno smeđe mrlje koje obično hemijsko čišćenje ne može da ukloni. Možda mislite da je vaša haljina čista, ali za šest ili više meseci, latentna mrlja postaje bledo-žuta, a zatim vremenom potamni. Toplota ubrzava ovaj proces.

Profesionalni konzervatori su obučeni da uoče nevidljivo. Oni će moći da izađu na kraj sa svim mrljama na venčanici, od nevidljivih do vidljivih.

Čuvanje venčanica – Kako se pravilno održava venčanica?

Najpre treba da obratite pažnju na oznaku na svojoj haljini. Potražite konkretna uputstva za hemijsko čišćenje venčanice, kao što je “samo hemijsko čišćenje sa naftnim rastvaračem”. Šta god da piše, pridržavajte se uputstva i uverite se da odaberete hemijsko čišćenje koje koristi baš takve hemikalije.

Vreme je od suštinskog značaja! Profesionalno čišćenje venčanice je prvi korak u njenom očuvanju , a što pre odnesete venčanicu konzervatoru ili hemijskoj čistionici, to bolje. Neveste mogu čekati nedeljama da odnesu svoje haljine na čišćenje, a to nije dobro. Do tada, mrlje su možda već napravile štetu.

Skinite haljinu čim se venčanje završi i uverite se da već sledećeg dana stigne na hemijsko čišćenje.

Čuvanje venčanice

Prostor za čuvanje venčanice treba da bude hermetički zatvoren. Uglavnom se čuva u kutiji gde je kiseonik isisan i zamenjen azotom. Ovo ima za cilj da spreči oksidaciju (starenje, promenu boje, i slično), što se može desiti na odeći koja je bila skladištena nekoliko godina.

Čuvajte venčanicu na hladnom, tamnom mestu. Zaštitite venčanicu od direktne sunčeve svetlosti, koja može izbledeti i požutiti haljinu. Ne držite je na vešalici, jer to može dovesti do deformisanja haljine od teškog materijala. Izbegavajte da haljinu čuvate u običnoj plastičnoj kesi sa patentnim zatvaračem. Takva plastika zadržava vlagu i potencijalno može da promeni boju venčanice.

Preduzimajući odgovarajuće korake, možete sačuvati i cipele i bidermajer uz venčanicu. Za cipele od tkanine koristite nežnu krpu i sunđer i lagano obrišite cipele blagim deterdžentom. Za kožne cipele, dobro ih ispolirajte. Nakon što su cipele očišćene, umotajte ih u belu maramicu i stavite u kutiju.

Za svadbene bukete možete premazati cveće voskom ili koristiti epoksidnu smolu da sačuvate cvetove.

Venčanice Beograd – Salon venčanica La Perla

Venčanice Beograd najpopularnije su u salonu venčanica La Perla.

U ponudi imamo veliki izbor različitih brendova venčanica, a kod nas možete ne samo da kupite venčanicu, već i da je iznajmite. Nalazimo se u TC Piramida na Novom Beogradu i naš tim će vam uvek pomoći ne samo da odaberete venčanicu iz snova, već i brojnim savetima koji su potrebni svim nevestama pred venčanje.

Takođe, vršimo i prekrajanje i dekorisanje venčanica, pa na taj način možemo od svake haljine da napravimo model venčanice za pamćenje.

Pozovite nas još danas ili posetite i počnite da ostvarujete sve svoje snove.

Salon venčanica La Perla – za dan koji se pamti celog života.