Istorija venčanica

Šta je starije – ceremonija venčanja ili venčanica? Da li bi venčanica postojala da nije uvrežen u tradiciju čin stupanja u bračnu zajednicu? Istorija venčanice je veoma bogata iako je najmlađi pojam kada je reč o stupanju u brak.

Naravno, istorija venčanice kraća je od istorije venčanja, koja je pak još kraća nego istorija braka.

Pojam venčanice prvi put se spominje u drevnom kineskom mitu. Pripoveda se o prelepoj, šarenoj feniksovoj haljini i kruni koju je nosila careva ćerka čiju ruku je osvojio Panhu, carev sluga, pobedivši carevog neprijatelja.

U današnje vreme, pojam idealne venčanice razlikuje se zavisno od kulture, tradicije, ali i ličnih preferencija mlade. U zapadnim zemljama, od Norveške do Argentine, mlade najčešće biraju bele venčane haljine, dok je crvena boja venčanice prikladnija za neveste iz Azije. Boji se pripisuje značanje, pa tako bela venčanica sugeriše čistoću i nove početke, dok crvena boja upućuje na život, sreću i slavlje.

Ipak, brak se nije oduvek dovodio u vezu sa venčanjem. Ovakve veze su bivale ozvaničene potpisivanje Ugovora, ili nekim drugim načinom formalizovanja sporazuma, i nije se smatrao duhovnim ili romantičnim pitanjem. U brak se stupalo zbog razmene dobara, regulisanjem brige o deci i slično. Kako nije bilo venčanja, tako nije ni postojao pojam venčanice.

Narodi drevnog Sumera, Vavilona i Asirije slavili su romantiku i erotiku, pa su razlozi za stupanje u brak bili nešto drugačiji kod njih. Pridavala se važnost lepoti žene, a isticale su je odećom. Nosile su drapirane haljine u bež ili beloj boji, a vremenom, takva nošnja postala je važan deo ceremonije.

Iako su se boje i stilovi menjali tokom vekova, neveste su se uvek oblačile tako da se prikažu u najboljem izdanju. Pripadnice kraljevskih porodica i one na visokom društvenom položaju, uvek su bile obučene prateći modne trendove.

Istorija venčanice – Antička vremena

U davna vremena, venčanja su predstavljala stvaranje ekonomske zajednice, a ne spajanje dvoje zaljubljenih ljudi. Drevne neveste simbolizovale su sreću noseći venčanice jarkih boja, ali nijanse su varirale u skladu sa kulturom.

U starom Rimu, mlade su nosile žute velove koji su simbolizovali toplinu, dok je u drevnoj Atini, mlada nosila dugačku haljinu u nijansama crvene ili ljubičaste boje. Kina je bila prepoznatljiva po svadbenoj odeći crne boje, dekorisane crvenim koncem na rubovima. Kasnije, postalo je popularno da mlade nose zelene odore.

Tradicionalne japanske neveste nosile su nekoliko kimona različitih boja. U Koreji, tradicija odevanja neveste ogledala se u tome da oponaša kraljevstvo, pa su nosile svilenu odeću u plavoj, crvenoj i žutoj boji.

Šta je doneo srednji vek?

Od 5. do 15. veka, brak je i dalje predstavljao više od obične zajednice dvoje ljudi. Značio je zajednicu između dve porodice, pa čak i dve države. Venčanja su se dogovarala i više su bila stvar politike, nego ljubavi. Nevesta se oblačila tako da predstavlja svoju porodicu u najboljem svetlu, a ne samo sebe.

Istorija venčanica

Srednjovekovne neveste visokog društvenog položaja nosile su bogate boje, skupe tkanine i neretko su imale dragulje ušivene u odeću. Često su na sebi imale i slojeve krzna, somota i svile. Mlade nižeg društvenog položaja oponašale su bogate neveste najbolje što su mogle.

Tokom srednjeg veka, najpopularnije su bile venčanice plave boje. Takođe, nosile su se i crvene, žute, zelene i druge nijanse.

Istorija venčanice – Aristokratski modeli u doba renesanse

U periodu od 14. do 17. veka, modne trendove uspostavljala je aristokratija. Bile su popularne haljine sa više slojeva i dugačke haljine sa šlepom. Modeli su najčeće bili iskrojeni tako da prekrivaju telo od ramena ili vrata. Neretko su mlade birale venčanice sa korsetom u obliku zvona. Bordo boja je bila veoma popularna za neveste ove epohe.

Tokom godina, mlade su nastavile da se za priliku venčanja oblače na način koji je odgovarao njihovom društvenom statusu. Ipak, uvek su pratile modne trendove.

Sve do viktorijanskog doba, prosečne neveste nisu kupovale haljinu za venčanje, već su nosile najbolju haljinu koju imaju. Najčešće je to bila haljina koju su oblačile za nedeljnu misu u crkvi. Količina utrošenog materijala za izradu venčanice, bila je odraz mladinog društvenog položaja. Što je šlep bivao duži – to je porodica neveste bila imućnija. Neveste višeg socijalnog položaja nosile su saten ili somot, dok su pripadnice nižeg društvenog položaja nosile odeću od lana, pamuka ili vune.

Istorija venčanice – Preokret su donele viktorijanske venčanice

Pre vladavine kraljice Viktorije (1837-1901) nije bilo uobičajeno da mlade nose bele venčanice. Marija, kraljica Škotske, nosila je belu venčanicu 1558. godine, i bila je jedna od izuzetaka. Mlade su pretežno nosile plave, crvene, žute, zelene ili pak sive haljine za venčanje.

Godine 1840. kraljica Viktorija udala se za princa Alberta od Sakse noseći belu venčanicu. U to vreme, plava boja je bila simbol čistoće, a ne bela. Ona je bila simbol bogatstva. S obzirom na to da je venčanica kraljice Viktorije bila izrađena od čipke, ona se odlučila za belu boju kako bi haljina došla do izražaja.

Kraljica Viktorija je iznenadila sve zvanice i pokrenula potpuno novi trend. Žene visokog društva Evrope i Amerike počele su da nose bele venčanice.

Jednom kada je postavljen trend nošenja bele venčanice, on je samo počeo da jača vremenom. Menjali su se stilovi, ali je bela boja ostajala norma. Istorija venčanica dobija novu dimenziju.

Novi trendovi

Industrijska revolucija omogućila je da neveste mogu da priušte novu haljinu za venčanje, a bela boja je bila najčešći izbor. Pojava trgovine železnicom omogućila je pojavu brojnih stilova venčanica, a neke od njih su imale uže suknje.

Početkom 1900-ih godina, postale su popularne venčanice sa uskim strukom i pufnastim rukavima. Detalji poput nabora, visokih kragni i dugih šlepova, takođe su viđeni prvi put u ovom vremenskom okviru.

Tokom 1910-ih godina, počele su da se nose ležernije haljine. Popularizovao se ples na venčanju, a venčanice su neretko imale visoke kragne, čipku i slojeve. Sofisticirane haljine sa preklopima, ali i detaljima kao što su spušten struk, rese i kraći rubovi tako da se vide gležnjevi, postali su uobičajeni deceniju kasnije.

Istorija venčanica

U vremenu tokom Drugog svetskog rata, razvoj modnih trendova je pauziran, s obzirom na to da su mlade smatrale neprikladnim nošenje bele haljine. Ipak, nakon rata, razvoj stilova venčanica se nastavio. Popularizovale su se različite nijanse bele boje. Bež venčanice, kao i one u boji slonove kosti, postale su prihvatljive, a haljine plave, zelene i drugih boja, nisu više zavređivale pažnju nevesti. Takođe, smatralo se lošom srećom udati se u crnoj haljini.

Venčanice 1950-ih godina bile su izuzetno ženstvene. Nosila se čipka, a takođe su postale popularne i balske haljine. Za neveste je u ovom periodu bilo veoma interesantno da nose haljine bez bretela i sa dekolteima. Deceniju kasnije, posle su popularne venčanice sa metalnim detaljima i ukrasima.

Evolucija venčanica se nije tu zaustavila, pa je 70-ih godina prošlog veka postalo popularno da se nose boemske venčanice. Slojevi čipke, tila i veliki rukavi, bili su popularni 80-ih godina, dok se 90-ih naglasak stavljao na eleganciju.

Šta je danas u trendu?

Od 2010-ih godina, pa nadalje, neveste personalizuju svoje venčanice. Iako su brojne nijanse bele boje preovlađujuće, postoji više varijacija modela i boja venčanica.

Zanimljivo je primetiti različite uticaje kroz vekove. Kultura i preovlađujuće društvene norme, oblikuju nas kao ljude, pa samim tim i modele venčanica koje su u trendu. Status i mišljenje porodice danas ne utiču na nevestu, jer su žene samosvesnije, snažnije i biraju venčanice u skladu sa ličnim preferencijama, kao i temom venčanja.

Bilo da želite tradicionalnu venčanicu, ili model neformalnog stila, neograničene su mogućnosti odevanja na dan venčanja. Mlada danas može da stupi u brak u venčanici po svojim merilima, ili pak u nekom drugom odelu za venčanje.

Najvažnije je da venčanicu uskladite sa temom venčanja, mestom na kom se venčanje održava, kao i sa ukrasima za kosu, frizurom i šminkom za koju se odlučite na dan venčanja. U odabiru, ali i velikim izborom različitih modela, tim salona venčanica La Perla može da vam pomogne kako dobronamernim savetom, tako i beskrajnim predlozima.

Budite svoje i sigurno ćete zablistati – La Perla.