Kako se prave venčanice

Ne postoji deo garderobe koji je toliko idiličan kao što je venčanica. Haljina koja može da varira od izuzetno jednostavne do složene, služi kao fokusna tačka miliona venčanja svake godine. Ipak, ako ste se zapitali kako se prave venčanice, trebalo bi da imate na umu da je to dugotrajan proces koji zahteva planiranje.

Za mnoge je nošenje venčanice iskustvo koje se dešava jednom u životu“, kaže dizajner Majkl Čo. “Venčanica je dizajnirana da zaokruži lepotu i odiše sjajem nekoga ko je u samom centru pažnje na jednom od najupečatljivijih događaja u životu.”

Kako se prave venčanice – Istorija venčanica

Iako se čini da su venčanice oduvek postojale, bele, ukrašene haljine datiraju iz 1840-ih godina. Trend nošenja venčanica započela je kraljica Viktorija, koja je nosila haljinu krem boje od svile i čipke za svoje venčanje sa princom Albertom.

Pre braka kraljice, nošenje belog je uglavnom bilo rezervisano za žene koje su bile predstavljene na sudu, dok su kraljevske neveste nosile različite boje na venčanju, a osobe koje nisu kraljevske porodice nosile su najlepšu odeću koju su imale. Međutim, nakon venčanja kraljice Viktorije, drugi uticajni lideri kanalisali su njen stil nošenja bele haljine za posebne dane. Bele haljine su postale popularne u Sjedinjenim Američkim Državama tokom ranih 1900-ih, a naročito nakon Drugog svetskog rata.

Moderne venčanice datiraju iz 1980-ih godina. Dizajnerka Amsale Abera nije mogla da pronađe savremenu siluetu za svoje venčanje 1985. godine. Odlučila je da sama kreira elegantniji model. Ona je izbegavala kitnjaste modele i napravila je sopstveni skroman dizajn, koji je bio elegantan u svojoj jednostavnosti.

Kako se prave venčanice?

Danas su venčanice uglavnom neizostavni deo proslave i postoji izuzetno mnogo različitih modela. Balske haljine, prozračni boho stilovi, modeli inspirisani vintage stilom mogu izgledati potpuno drugačiji, ali svi počinju sa istog mesta: inspiracije.

Kako se prave venčanice

Dizajneri traže inspiraciju svuda oko sebe. Pored toga, neretko za svaku novu kolekciju prave table sa različitim stilovima. Prikupljaju fotografije i ideje koje će dati informacije o novom dizajnu. Osim toga, postoji vrtlog odabira tkanina i ukrasa, skica dizajna i kreiranja šablona. Od konceptualizovane vizije do nevesta koje dobijaju svoje haljine i govore “Da”…

Kreiranje koncepta

Pre nego što mlada može da odluči da li je našla pravu ili ne, dizajnerski tim mora prvo da osmisli samu haljinu. Dizajner se fokusira na emocije koje će haljina izazvati, poput romantične, senzualne, nostalgične ili razigrane.

To je timski proces i veoma je važno razgovarati o konceptu, silueti, brendu i potrebama tržišta.

Potraga za tkaninom

Nakon što dizajner i njegov tim odrede kako će haljina izgledati i kakva će osećanja izazvati, neophodno je naći i prikupiti tkaninu, ukrase i perle potrebne pre nego što naprave prvi šav. Nabavka materijala može trajati od tri do četiri meseca.

Za svaku kolekciju biraju se tkanine i ukrasi na osnovu inspiracije. Kada je sve odabrano, počinje proces čekanja. Tkaninama je uglavnom potrebno oko 60 do 90 dana da stignu u dizajnersku radionicu. Perle se ponekad čekaju i duže od mesec dana.

Dok se obične i čvrste tkanine čuvaju u ateljeima dizajnera, većina ih pristiže iz fabrika tkanina sa egzotičnih mesta širom sveta. Dizajner Majkl Čo obožava porodičnu fabriku čipke u Kaleu u Francuskoj i male porodične fabrike svile u oblasti jezera Komo, u Italiji. Takođe, favorit su mu i specijalne kuće za izradu perli i tkanina u Indiji.

Kako se prave venčanice – Kreiranje

Kreiranje venčanice je jedna od komponenti koja oduzima najviše vremena. Sve počinje sa unutrašnjom podlogom, koja se obično sastoji od korseta i podsuknje. Ukoliko se ručno kroji i šije, pedantni proces kreiranja unutrašnjosti venčanice može potrajati mesecima.

Kada je silueta haljine gotova, na redu je spoljna izrada i detalji kao što su ručno postavljena čipka ili ukrasi.

Kako se prave venčanice

Nakon dobijanja odobrenja od glavnog dizajnera, venčanica se predstavlja kupcima i urednicima na Nedelji mode.

Osim toga, sve se svodi na vreme proizvodnje. Ako se venčanica pravi po narudžbini i ako je skupa za izradu, potrebno je i više vremena.

Kada je haljina napravljena, prolazi kroz kontrolu kvaliteta kako bi se osiguralo da su ukrasi sigurni i da je dizajn savršen. Ponekad je potrebno vršiti prepravke venčanice pre nego što konačna venčanica bude spremna za nošenje. Zbog toga, dizajneri predlažu da svoju haljinu naručite najmanje 8 do 10 meseci pre venčanja.

Salon venčanica La Perla

Salon venčanica na Novom Beogradu, La Perla, obiluje velikim izborom najrazličitijih modela venčanica. Bilo da želite princeza model, balsku haljinu, venčanicu u boho stilu ili jednostavan, ženstveni model, sigurni smo da u ponudi imamo model za vas.

Za 2022. godinu najpopularniji modeli su brenda Ria Tener, ali u ponudi imamo i još mnogo drugih, različitih modela po ukusu svake neveste.

Posetite nas u TC Piramida i odaberite model. Ukoliko vam pak on ne odgovara, imajte na umu da vršimo i prepravke, kao i dekorisanje venčanica.

Čekamo vas na dobro poznatoj lokaciji.