Materijal za venčanice

Krenuli ste u potragu za venčanicom, ali ne razumete ni reč onoga što vam govore stilisti ili tim zaposlenih u salonu venčanica? Ne brinite se, tu smo da vam pomognemo. Mnogo toga treba uzeti u obzir kada je reč o kupovini venčanice, a materijal za venčanice svakako je jedan od važnih detalja.

Nisu sve tkanine od kojih su napravljene venčanice isti, a razlika naročito dolazi do izražaja kada se uzme u obzir godišnje doba kada se venčanje održava.

Rečeno je da svadbena odeća nije sezonska, ali to u određenoj meri nije tačno. Baš kao što na jesen nosite drugačije tkanine, dezene i boje, a druge na proleće i leto, isto se može reći i za izbor venčanice, istakao je ekspert za svadbene haljine.

Teške satenske venčanice neudoban su izbor za letnje venčanje, dok je pamučni sarafan neprikladan za jesenje venčanje.

Pravila koja su mlade nekada sledile dok su birale venčanicu, danas su mnogo blaža, pa je samim tim i izbor veći.

Materijal za venčanice – Lepršavo ili strukirano, šta je vaš izbor?

Materijali za venčanice diktiraju njen stil i siluetu. Neke tkanine su pogodnije za strukirani dizajn, dok su druge odlične za lepršavi i lagani izgled. Opet, treća vrsta tkanine sjajna je za balske modele.

Batist. Lagana i mekana, providna tkanina napravljena je od običnog tkanja i ima oblik vela. Savršena je za tople mesece u godini. Pruža sofisticiran izgled i sjajan je izbor za venčanje na otvorenom.

Brokat. Materijal za venčanice koje se može napraviti od svile ili sintetičkih vlakana. Odlikuje ga utkani žakard. Materijal je tvrd, ali lakši od satena. Pružiće strukirani, svečani izgled na venčanju koje se održava na jesen ili zimu.

Karmuse. Bogat i delikatan, ovu luksuznu tkaninu karakteriše visok sjaj spolja i mat sloj iznutra. Obično se pravi od svile i veoma je mekan. Ističe seksepil i može da se nosi tokom cele godine.

Šifon. Veoma lagana tkanina koja se često koristi kao preklop, jer ima čist i providan sjaj. Napravljena je od tkane svile ili rajona, mat je i sjajan izbor za boho mladu. Idealan je za prolećna i letnja venčanja.

Materijal za venčanice

Krep platno. Providan i naboran materijal idealan za meke siluete. Istaknuće obline u venčanicama “A” kroja ili sirena modelu. Može se nositi tokom cele godine.

Damask. Sličan brokatu, ali je laganiji. Ima tradicionalan i istorijski kvalitet. Veoma elegantnan, formalan i prikladan tokom cele godine.

Tkanine napravljene od prirodnih vlakana su prozračnije, često skuplje i teže se održavaju jer se lako gužvaju. Zbog toga su sintetičke alternative sve popularnije.

Organza. Prozirna je i lagana poput šifona, ali ima struktuiranu siluetu, pa je sjajna za letnja venčanja. Tradicionalno je tkana od svile, ali ima oštar zastor. Koristi se za višeslojne venčanice kako bi se stavio naglasak na punoću i balski efekat princeza venčanice.

Pike. Pletena tkanina vafle tkanja. Sjajna za proleće i leto i veoma je neformalna.

Lagana ili teška tkanina?

Polka. Lagana i prozračna, napravljena od muslinske tkanine sa ravnomerno raspoređenim tačkastim motivom. Sjajan izbor za prolećno i letnje venčanje, kao i veoma ženstvena.

Dupion. Pomalo gruba sa veoma šarmantnom estetikom. Ova punija svila održava svoj oblik i najčešće se koristi za balske haljine.

Faille. Tkana od svile, pamuka ili rajona, ima struktuiranu, rebrastu završnu obradu sa efektom poprečnog rebra. Veoma sofisticirana sa modernim dizajnom.

Gazar. Tkana od vune ili svile, ovaj materijal za venčanice ima gladak izgled. Od ove tkanine bila je izrađena venčanica Kejt Midlton. Vrlo čvrst, ali proziran, zadržava oblik i izgleda veoma romantično.

Žoržet. Proziran i lagan, pravi se od poliestera ili svile i ima površinu od krep materijala. Mekana silueta čini ga sjajnim izborom za gornji sloj venčanice. Izuzetno je ženstven.

Mikado. Teža vrsta svile sa sjajnom završnom obradom koja je izuzetno popularna. Debljina tkanine pruža sofisticirani dizajn. Lako ju je oblikovati, pa se koristi za seksepilne modele, uske sirena venčanice i balske haljine bez bretela.

Moir. Napravljen od poliestera ili teške svilene tafte, daje iluziju blistave vode na sunčevoj svetlosti. Suptilna i talasasta, idealna za venčanje tokom zime.

Point D’Esprit. Poliesterka mreža koja je kreirana po dijamantskom uzorku. Elegantna i ženstvena, najčešće se koristi za veo. Pruža retro izgled.

Njeno veličanstvo – čipka

Čipka je najpopularnija tkanina za venčanice. Izuzetno je raznolika po uzorku, teksturi, težini i ukrasima. Ujedno, ovaj materijal za venčanice je jednako voljen u svim kulturama i širom sveta. Ona je delikatna, ženstvena, romantična i dovoljno gipka da sjajno izgleda u svakom obliku.

Tkana je od svile ili pamuka i često se koristi kao završni sloj venčanice. Dodaje romantičan i retro izgled mladama.

Čipki je uvek potrebna podloga od tila, organze ili postavnih tkanina kako bi zadržala puniji oblik.

Ovaj graciozan materijal moguće je naći u raznim stilovima. Od francuske čipke, poput Chantilly (detaljna i otvorena), Alençon (hrabri motivi sa obrubom od žice) i Venise (teška struktura).

Izrazita svestranost čipke čini je prikladnom tokom cele godine, iako su neki modeli bolji izbor za hladnije mesece.

Materijal za venčanice – Diktira i mesto na kom se venčanje održava

Primetan je porast popularnosti venčanica koje nadilaze tradiciju. Taj trend dovodi se u vezu i sa tim da veliki broj parova odlučuje da održi venčanje na mestima koja su ranije bila neuobičajena.

Poliester. Cenovno pristupačan, sintetički materijal, može da se doda svakoj tkanini. Poliester saten je vrlo uobičajena alternativa svili, jer je otporniji na gužvanje i manje delikatan. Može da se nosi tokom cele godine.

Rajon. Glatka tkanina slična svili, ali elastičnija i pristupačnija. Ovo polusintetičko platno je lagano i prozračno, ali se lako gužva.

Saten. Decenijama najpopularniji materijal za venčanice. Težak je i gladak i vrlo tradicionalan. Ovaj izdržljivi materijal pogodan je za sva godišnja doba i pruža seksepilan i luksuzan izgled.

Šantung. Jednostavno tkana svila ili pamuk, tkanina ima suptilno tkanje koje rezultira gumiranom teksturom i prirodnim izgledom. Izgleda bogato i ima volumen. Laskav materijal za sve figure.

Materijal za venčanice

Taft. Dostupan u različitim stilovima, taft je materijal za venčanice napravljen od svile ili sintetičkih vlakana. Što je čvršći, to je bolji kvalitet. Moguće ga je pronaći u svim bojama. Sjajan za haljine “A” kroja i balske venčanice sa punom suknjom.

Til. Karakteriše ga providno i otvoreno tkanje slično mreži. Veoma je delikatan i često se koristi kao postava ili za izradu vela. Postoje različite težine tila i često se kombinuje sa čipkom.

Somot. Mekan i debeo sjajan je za venčanja u jesen ili tokom zime. Pruža vintage inspiraciju i kraljevski izgled.

Voile. Napravljen od pamuka ili vune i poluprovidan je. Sjajan za neformalna venčanja.

Zibeline. Tkana u jednom pravcu od ravnih vlakana i ima sjajnu završnicu. Najčešće se koristi svileni zibeline.

Svila. Najtradicionalnija i najskuplja tkanina, koja ne samo da je bezvremenska, već i raznovrsna. Izdržljiva, različitih tekstura i stilova, pogodna za sva godišnja doba. Ima prigušeni sjaj. Postoje razne varijacije: svileni gazar, svileni mikado i slično.

Veliki izbor venčanica u Beogradu

Salon venčanica La Perla nalazi se u TC Piramida na Novom Beogradu i naš tim svakodnevno pomaže nevestama da pronađu venčanicu kakva im pristaje. Naši dobronamerni i korisni saveti olakšavaju potragu nevestama, naročito kada se u pitanje dovodi materijal za venčanice.

U ponudi, pored velikog broja različitih modela i brendova venčanica, imamo i velove, kao i sve druge detalje koji su neophodni kako bi dan venčanja protekao idealno. Posetite nas ili nas kontaktirajte, a naš tim će vam veoma rado pomoći u potrazi idealne venčanice ili vela.

Stojimo vam na raspolaganju svakodnevno.

Da li znate koji je najskuplji materijal za venčanice?
– Svila, a potom čipka.

Da li znate koja je najjeftinija tkanina za venčanice?
– Sintetički materijali, poput poliestera.