Vintage venčanice, salon La Perla

Vintage venčanice su sjajan način da istaknete svoju autentičnost i u svadbenu proslavu unesete duh davnih vremena. Ako se u savremenom okruženju ne osećate baš najbolje ili jednostavno želite da pokažete svoju romantičnu stranu, takve haljine su pun pogodak.

Pandemija je uticala na gotovo sve aspekte života, a izuzetak nisu ni društveni događaji. Manja, intimnija slavlja preuzela su primat nad onim tradicionalnim, koja podrazumevaju nekoliko stotina zvanica. Taj trend praćen je i promenom svadbenog outfita. Mlade se sve češće odlučuju za ležernije venčanice, što uključuje i mnoge retro modele.

Specifični krojevi, materijali i ukrasi su ono što karakteriše vintage venčanice. Celokupan stajling zaokružuje propratni aksesoar, odgovarajuća frizura, nakit i obuća. Ukoliko ipak ne želite potpuno odvajanje od stvarnosti, opredelite se za kombinaciju retro stila i trendi detalja.

Pre nego što se uputite ka salonu venčanica, razmislite koja decenija prošlog veka je za vas najinspirativnija. Kako biste dobili ideju, prisetite se holivudskih klasika, prelistajte modne časopise i zavirite u stare porodične fotografije.

Vintage venčanice, salon La Perla

Vintage venčanice iz prve dve decenije XX veka

Početak 20. veka obeležen je velikim promenama na modnoj sceni. Koko Šanel je uvela brojne novitete u žensku modu učinivši garderobu udobnijom i ležernijom. Promene se mogu uočiti i u dizajnu venčanica. Njihova dužina se skraćuje, otkrivajući liniju nogu, a kratke venčanice postaju sve traženije. Ravni rukavi, skupoceni materijali i čipka su zaštitni znak ovog perioda. Što se tiče nakita, akcenat je na biserima koji se, osim na haljini, mogu naći i na tijari.

Čarlston eru su, pored muzike, obeležile i atraktivne haljine. V izrez, midi dužina i neizostavne rese osvojili su plesne podijume, a kasnije i sale za venčanja. Svetlucavi materijali, biserne ogrlice i prepoznatljiva frizura sa trakom preko čela danas se viđaju znatno ređe. Ukoliko svojom proslavom želite da evocirate sećanje na jednu davno prošlu epohu, to ćete lako postići čarlston haljinom. U tom slučaju, i vaš izabranik treba da se odluči za odelo i frizuru u istom maniru. Zbog kroja i lagane tkanine, baš ovaj tip haljine idealan je za letnje venčanje.

Sredina XX veka

Svoju ženstvenost istaći ćete nekim od modela koji su bili popularni pedesetih godina. Jedan od najpoznatijih je onaj koji na svom venčanju nosila Odri Hepbern. Pufnasti rukavi, visoka kragna, rukavice i jednostavni cvetni venčić istakli su glumičinu lepotu i prefinjenost. Podjednako popularna je i slična venčanica koju je nosila u filmu Funny face. Za obe haljine zajedničko je to što su veoma elegantne i svedene. Srednje su dužine, do polovine listova, sa širokim donjim delom koji podseća na baletski kostim.

Ukrasi za kosu

Sedamdesete godine

Sedamdesete godine prošlog veka obeležava boho stil. Prozirne, lepršave haljine skrivaju telo iza nekoliko slojeva tkanine, tek nagoveštavajući izgled siluete. Mlada se u takvoj haljini oseća slobodno i nesputano, pa i ne čudi što neudobni korseti i pripijeni modeli padaju u drugi plan. Stilski, uz boho venčanice savršeno pristaje bidermajer od poljskog cveća i venčić na glavi. Jednostavne sedefaste baletanke su tu da upotpune celu sliku. Za razliku od nekih drugih modela, boho haljine su pogodne i za trudne neveste jer su udobne i ne stežu stomak.

Ukoliko će vaše venčanje biti na nekoj egzotičnoj destinaciji, obali mora ili u nekom drugom prirodnom okruženju, razmislite o iznajmljivanju boho haljine. Ona lepo pristaje svim tipovima građe i zato nećete pogrešiti ako je izaberete. Jedna od mogućnosti je i da sašijete takvu venčanicu po meri, pri čemu će svaki detalj biti prilagođen vašem senzibilitetu i ukusu.

Ako u bakinom ili maminom ormaru pronađete očuvanu venčanicu, uz sitne prepravke lako je možete prilagoditi sebi. Ako niste te sreće, vintage venčanice možete kupiti ili iznajmiti u salonu venčanica La Perla. Kod nas ćete pronaći i najnovije kolekcije svetski priznatih brendova. Očekujemo vas na Novom Beogradu, u TC Piramida.