Uloge na venčanju

Za dan venčanja, osim mladenaca, treba da se pripreme i gosti. Postoji mnoštvo svadbenih običaja, s tim što su se neki vremenom promenili. Tradicija se ne primenjuje u svakom delu zemlje na isti način, ali se i običaji razlikuju od regije do regije. Ipak, ono što je svim običajima zajedničko jeste postojanje određenih zaduženja koja su dodeljena najvažnijim gostima. To su uloge na venčanju kojih treba da se pridržavaju.

Svakako najbitniji na svadbi jesu mlada i mladoženja. Većina svadbenih rituala i običaja koncentrisana oko mlade. Njeno zaduženje na svadbi je čuveno bacanje bidermajera neudatim devojkama, za šta se veruje da će se sledeća udati ona koja uhvati bidermajer.

Ukoliko svadbi prisustvuje treća osoba koja je upoznala mladu i mladoženju, običaj je da mladenci svom provodažiji kupe poklon. Pored mlade i mladoženje jedna od uloge na venčanju pripada domaćinu slavlja. Sva ostala, “sitna zaduženja” poverena su članovima rodbine i prijateljima.

Uloge na venčanju – Ko je stari svat, a koji je zadatak kumova?

Prema običajima, jedan od svedoka na crkvenom venčanju, pored kumova, je i stari svat. To su veoma važne uloge na venčanju. Stari svat je značajna figura na tradicionalnim venčanjima. Taj zadatak se obično dodeljuje najstarijem neoženjenom članu mladoženjine porodice. Stari svat se smatra drugim kumom, tako da je prisutan i na opštinskom venčanju. Stari svat nosi barjak i nalazi se na čelu kolone koju čine svatovi i koja ide po mladu.

Prema narodnim običajima kumovi simbolizuju napredak porodice. Na pojedinim mestima i u nekim porodicama postoji institucija starog kumstva. Tada se veza dve porodice iz generacije u generaciju održava kumovanjem na venčanjima. U današnje vreme je najpopularnija praksa da su najbolji prijatelj mladoženje i najbolja drugarica mlade – kum i kuma.

Uloge na venčanju

Stavka koja je obaveza mladenaca su pokloni za kumove. To može biti neki vredniji pokon, a može i nešto originalno ili simbolično. Osnovna dužnost kumova jeste da na slavlju budu najveseliji i da budu desne ruke mladenaca na dan venčanja.

Uloge na venčanju – Dever i barjakar

Uloga devera pripada mladoženjinom bratu. Ukoliko mladoženja ima više braće, dever je najstariji neoženjeni brat. Njegovo glavno zaduženje ogleda se u čuvenom običaju “kupovine mlade” u kome učestvuje zajedno sa mladinim bratom.

Mladin brat kod kuće dočekuje devera i ne dozvoljava mu da je vidi i odvede dok je on ne “kupi”. Kupovina mlade je danas običaj koji se ne shvata ozbiljno i prilikom kojeg se od devera ne očekuje zaista neki značajan iznos novca, već se sve svodi na zabavu. Prema starim običajima, dever za mladu kupuje prsten i cipele koje će nositi na dan venčanja.

Uloge na venčanju

Još jedna uloga koja doprinosi svadbenom veselju i ritualima jeste uloga barjaktara. Barjaktar je mladoženjin drug ili rođak, koji se nalazi na čelu kolone sa svatovima koji idu po mladu. Njegovo zaduženje je i čuveno gađanje jabuke. Barjaktar od mladine sestre ili drugarice kupuje barjak koji je okićen vrednim stvarima i nosi ga sa sobom dok predvodi kolonu svatova. Kada se pristigne u salu za proslavu, barjaktar postavlja barjak iza mladenačkog stola.

Salon venčanica La Perla – Izbor venčanica koje garantuju dobru zabavu

Salon venčanica La Perla nalazi se u TC Piramida na Novom Beogradu. Naš tim može u svakom trenutku da vam pomogne da odaberete model venčanice u kojoj ćete se osećati besprekorno na dan venčanja. U ponudi imamo veliki izbor venčanica različitih brendova, a koje su dostupne kako za kupovinu venčanica, tako i za iznajmljivanje venčanica.

Posetite nas na dobro poznatoj lokaciji, ili nas kontaktirajte i odaberite model venčanice koji je baš za vas.

Imajte na umu da je na venčanju jedino važno da se dobro provedete i da uživate svakog trenutka tog dana. Salon venčanica La Perla uvek je tu da vas podrži u odabiru idealne haljine za taj dan.