Održavanje venčanica

Vaše venčanje nije bilo koji drugi dan, a odeća koju ćete nositi bilo kakva haljina ili odelo. Neretko se događa da se venčanica ili odelo izgužvaju, što od stajanja, što od putovanja mlade sa jednog mesta na drugo. Tada je potrebno znati kako se obavlja održavanje venčanica, ali i kako izvršiti peglanje venčanice.

Svaka mlada na dan svog venčanja želi da izgleda apsolutno bez mana, tako da je neophodno da se oslobodite svih bora ili nabora. Neki odevni predmeti dobro reaguju na transport, dok drugi ne. Ipak, para i peglanje venčanice na dan venčanja učiniće je savršenom.

Održavanje venčanica – Kako da venčanica bude bez nabora?

Oni koji su navikli na odeću koja se samo jednostavno pere i nosi, možda će biti malo uplašeni pri pomisli na peglanje venčanice, koja je skup i odvažan odevni predmet. Srećom, održavanje venčanica nije komplikovan proces.

Koju venčanicu peglati peglom, a koju parom? 

Kada su venčanice u pitanju, sve što je sintetička tkanina ili sintetička mešavina može da se pegla parom. Određene svile, naročito taft i svileni detalji, treba da se peglaju, jer imaju tendenciju da se oštete kada se pare, a efekat se samo pogoršava što ih više parite.

Mnogi ljudi su iznenađeni kada saznaju da odela i smokinzi takođe treba da održavaju parom. Morate biti oprezni sa peglom, posebno ako niste profesionalac, jer može da stvori sjaj na tkanini odela. Ipak, košulje koje se nose uz odela treba pritisnuti peglom. Možete da parite košulju ako pegla nije dostupna, ali ćete dobiti “oštriji” izgled kada se pegla, naročito na ivicama. Samo se uverite da koristite odgovarajuću postavku za tkaninu koju pritisnete.

Održavanje venčanica

Jedan odevni predmet koji nikada ne bi trebalo da se pegla parom? Meka plisirana suknja. Parenje će prouzrokovati da nabori nestanu iz tkanine, posebno ako je svila.

Šta prvo treba da uradite?

Prvo i najvažnije: napunite rezervoar svežom vodom kako biste sprečili da se mirisi prenesu na vašu odeću. Prekrivanje aparata za paru gazom ili drugom laganom tkaninom radi sprečavanja da prljavština ili masnoća dospeju na odeću se ne preporučuju. To može prouzrokovati da se vlaga skupi na uređaju, što može dovesti do toga da izbaci previše vode. Umesto toga, temeljno očistite aparat alkoholnom maramicom, a zatim obrišite suvom krpom da biste uklonili preostalu vlagu.

Nakon što je aparat očišćen, uključite ga i ostavite da radi nekoliko minuta. Potom okačite odeću na vrata, ormar ili drugu visoku površinu, a zatim krenite na posao. Održavanje venčanica nije komplikovano, a peglanje venčanice ne treba da vas plaši.

Održavanje venčanica – Kako ispeglati venčanicu?

Za početnike koji peglaju parom po prvi put i koji bi mogli da budu uplašeni, najbolja stvar koju treba da uradite jeste da parite pokretima gore-dole držeći aparat za paru pet do deset centimetara od lica tkanine. U procesu održavanje venčanica i peglanje venčanica, najvažnija stvar koju možete da uradite je da budete strpljivi. Proces može trajati do tri sata sa posebno velikom haljinom ili dugačkim šlepom.

Peglanje parom je sjajna metoda peglanja za haljine za venčanje od svilenog šantunga i šifona. Hemijsko čišćenje venčanice vam neće ni biti potrebno ako savadate ovaj metod peglanja.

Ako vaš aparat na paru ostavi vodeni prsten, ne brinite! Osušiće se. Najbolje je da ga obrišite krpom, osušite što je više moguće, a zatim peglajte parom to mesto. Dodatna para će pomoći da se rasprši vlaga koja je u tkanini, tako da će biti manje verovatno da će ostaviti bilo kakav trag. Takođe, možete koristiti fen za kosu na najnižoj temperaturi da biste brzo osušili.

Održavanje venčanica

Ako suknja ima više slojeva, samo parenje gornjeg sloja neće garantovati gladak izgled, posebno ako je to mekana i lepršava suknja. Umesto toga, isparite svaki sloj pojedinačno, radeći iznutra ka spolja, kako biste osigurali da suknja pada kako treba.

Ako suknja princeza venčanice sadrži sloj “krinolina” za oblikovanje, ne gubite vreme na peglanje. Ovo je teška tkanina, tako da para ionako ne čini mnogo za nju. Umesto toga, manipulišite krinolinom rukama do njenog punog oblika.

Peglanje venčanica – Salon venčanica u Beogradu

Salon venčanica La Perla nalazi se na Novom Beogradu u TC Piramida. Kod nas možete da pronađete venčanice za iznajmljivanje, kao i venčanice za kupovinu, brojnih različitih popularnih brendova venčanica.

Pored toga, vršimo i prepravke venčanica, dekorisanje venčanica, a po potrebi i peglanje venčanica. Možete da nas posetite na dobro poznatoj lokaciji, ili nas kontaktirajte. Imajte u vidu da pored peglanja venčanica, takođe može da se izvrši i: peglanje vela, peglanje šlepa, kao i peglanje odela za venčanje.

Salon venčanica La Perla – Za idealan dan i zadovoljstvo.