Šlep na venčanici kroz istoriju

Šlep na venčanici kroz istoriju je predivni, božanstveni detalj dizajna koji čini da venčanica od obične postane nesvakidašnja. Ako razmislite o venčanicama najpoznatijih slavnih nevesta u istoriji, prva stvar koju ćete primetiti je dužina šlepa.

Princeza Dajana je nesumnjivo imala jednu od najpoznatijih venčanica svih vremena. Izvanredni elementi haljine, poput neverovatnih puf rukava ukrašenih mašnom i čipkom, obimnih suknji, šljokica i bisernih vezova, učinili su da se istakne. Ipak, nema sumnje da je šlep doprineo tome da kompletan izgled bude superioran. Šlep od svilenog tafta bio je dugačak više od 7 metara. U kombinaciji sa velom, napravljenim od 140 metra tila, efekat je bio neverovatan.

Šlep na venčanici kroz istoriju podseća i na druge kraljevske neveste koje su prihvatile dramu ovog odevnog detalja. Kraljica Elizabeta, Ketrin Midlton i Megan Markl samo su neke od njih.

Štaviše, šlep je i karakteristika haljine o kojoj se najčešće govori u vezi sa izgledom holivudskog crvenog tepiha. Na primer, Rijana je slavno zatvorila Met Gala 2015. u svojoj haljini Guo Pei koja je imala šlep dug nekoliko metara. Nedavno, Florens Pju je na Venecijanskom filmskom festivalu nosila Valentino Haute Couture odelo, upotpunjeno crnim tilom i šlepom ukrašenim srebrnim šljokicama.

Šlep na venčanici kroz istoriju – Šta se promenilo?

Šlep na venčanici kroz istoriju datira iz srednjeg veka. Šlep je bio uključen u nevestinu haljinu kako bi impresionirala svatove. U to vreme, na šlepove se gledalo kao na neverovatno luksuzan i uzdignut detalj. Kao takvi, bili su pristupačni samo onima u krugovima visokog društva. Takođe se smatralo da dužina šlepa govori o društvenom rangu neveste – dugačak šlep na venčanici se izjednačavao sa preteranim bogatstvom.

Šlep na venčanici kroz istoriju

U modernoj eri, šlep na venčanici je način da potpomognete velikom uticaju vašem stilu neveste. Šlep je veoma jedinstven detalj, jer nije nešto što biste nosili u svakodnevnom životu. U suštini, većina žena nikada u životu ne bi ni nosila šlep na haljini osim na dan venčanja. Sinonim je za veličinu i visoku modu, jer privlači pažnju i odaje dobar utisak.

Neki neverovatni šlepovi na venčanicama koje smo videli na slavnim nevestama poslednjih godina uključuju i Kejt Mos u njenoj haljini Džona Galijana. Ne zaboravimo ni trodelnu venčanicu Olivije Palermo, uključujući suknju od tila i čipke sa drugačijim i šik šlepom.

Šlep na venčanici kroz istoriju – Kako ga odabrati?

Formalno definisan, šlep je dodatna dužina tkanine koja se proteže od poleđine venčanice. Šlep na venčanici se nalazi iza vas dok hodate. Može se pričvrstiti na vašu haljinu ili napraviti kao odvojivi komad garderobe. Takođe, njegov stil možete da birate, u zavisnosti od vaših afiniteta.

Takozvani zamahni šlep je najkraći i najčešće se bira uz slip venčanice. Uglavnom je malo duži od ostatka suknje i dodaje suptilnu dramu. Za obimnije siluete, kao što su balske ili blistave haljine, tradicionalno je popularan šlep dužine do “katedrale”, koji meri pet metara ili duže.

Šlep na venčanici kroz istoriju

Prema mišljenju brojnih dizajnera, ne samo da je važno uzeti u obzir stil venčanice, već i neveste moraju da prosude i na osnovu svoje visine koja će biti dužina šlepa. Ne treba odabrati previše dugačak šlep ako je nevesta sitna ili niska, jer šlep može da vas učini još sitnijim. Proporcije su veoma važne prilikom izbora šlepa.

Koje su alternative šlepu?

Za neke neveste, venčanica sa šlepom nije ono što zamišljaju za njihov poseban dan. I to je sasvim je u redu! Na kraju krajeva, to je vaše venčanje i vi određujete pravila.

Prelepa alternativa šlepu je dugačak veo ili ogrtač, od tkanine kao što je lagana organza. Čipkani ogrtači izgledaju sanjivo i grandiozno. Pored toga, šešir sa velom, ili samo veo uz tijaru ili rajf je još jedan od načina da dodate moderan i dramatičan izgled svom svadbenom stilu.

Salon venčanica La Perla nalazi se na Novom Beogradu u TC Piramida i u svojoj ponudi ne samo da imamo različite brendove i stilove venčanica, već i sve ostalo što vam je potrebno za savršen izgled na dan venčanja.

Pozovite nas ili posetite već danas!