svadbeni običaji u Srbiji - La Perla venčanice 1

Ceremonija venčanja u celom svetu praćena je određenim ritualima i verovanjima – pa, tako i kod nas. Tradicionalni svadbeni običaji u Srbiji prenose se sa kolena na koleno, sa generacije na generaciju. Razlog za to jeste da budući brak mladi i mladoženji donese sreću, uspeh, blagostanje i mir.

Nažalost, brojni svadbeni običaji u našoj zemlji, ali i na Balkanu, “plaćaju ceh” modernim načinima venčanja. Težnja današnjih mladenaca jeste intimniji čin venčanja, sa manje “pompe”, a sve iz želje da se zadrži moderni i urbani duh vremena. Međutim, to nikako ne znači da je tradicija izgubljena i zaboravljena. Naprotiv. U skladu sa tim običajima, svako na venčanju ima svoju ulogu – i mladenci i gosti.

Zato želimo da vam u ovom blogu prikažemo tradicionalne, narodne običaje vezane za venčanje u Srbiji koji zaista odišu jedinstvenošću i specifičnošću.

Svadbeni običaji u Srbiji mogu se podeliti u nekoliko segmenata:

  • Rituali pre čina venčanja;
  • Svadbeni običaji vezani za mladu (priprema i običaji u njenoj kući);
  • Svadbeni običaji nakon mladoženjinog dolaska po mladu;
  • Rituali i običaji nakon izgovaranja sudbonosnog “da” i sklapanja braka;
  • Svadbeni običaji nakon dolaska mlade u kuću mladoženje.

Pa, da krenemo redom.

Svadbeni običaji u Srbiji – Rituali pre venčanja

Umesto pozivnica, kako se to danas radi, svadbeni običaji u Srbiji vezani za pozivanje zvanica na svadbu odigravali su se uz bukliju. U pitanju je čutura koja je napunjena sa rakijom ili vinom. Buklijaš ili ćata je osoba koja je nosila ovu svečanu bukliju, a to je u najvećem broju slučajeva bio mladin rođak (znatno ređe njen otac ili stari svat). Buklijaš bi odlazio do domova svih zvanica, obaveštavao u svečanom činu svadbe i pozivao na istu.

svadbeni običaji u Srbiji - La Perla venčanice 2

Jedan od običaja pre venčanja nalagao je da se kupe cipele provodadžiji – osobi koja je upoznala i “spojila” buduće mladence.

Svadbeni običaji vezani za mladu

Svadbeni običaji u Srbiji – Priprema mlade

Da li znate zašto je venačnica baš bele boje (mada, u pojedinim slučajevima nose se i crne venčanice)? To je zato što upravo bela boja jeste simbol čistote, čednosti i devičanstva. Isto tako i veo je bele boje, a koji služi da nevesta prekrije svoje lice do trenutka kada je brak sklopljen. Veruje se da veo služi da zaštiti mladu od demona i zlih sila, a nekada se ovaj svadbeni predmet kačio na drvo, zato što se verovalo da je drvo simbol novog života.

Sigurno ste čuli da mlada na venčanju treba da nosi nešto novo, nešto staro, nešto pozajmljeno i nešto plavo. Uglavnom, ovo “nešto” predstavlja nakit.

  • Nešto staro – Simbol nevestine veze sa njenom porodicom i familijom;
  • Nešto novo – Simbol srećnog braka punog optimizma;
  • Nešto pozajmljeno – Predmet koji mlada treba da dobije od već srećno udate žene, a čime se prenosi sreća na nevestin budući brak;
  • Nešto plavo – Simbol ljubavi, čistote i odanosti.

Svadbeni običaji u Srbiji nalažu i da mlada nosi venčić na glavi, kao divan ukras koji je izdvaja od ostalih zvanicu. Pored svojstva “modnog dodatka“, ovaj venčić simbolizuje novi početak, plodnost i veru u srećan budući brak.

Svadbeni običaji u našoj zemlji – Šta se radi u mladinoj kući?

U mladinoj kući roditelji daju blagoslov svojoj kćerki, pri čemu ona tada pije iz staklene čaše. Nakon ispijanja, mlada treba da baci čašu koja, ako se razbije, znači da će roditi sina, a ako ostane cela, rodiće žensko dete.

svadbeni običaji u Srbiji - La Perla venčanice 3

Isto tako, na dan venčanja, mladi se vezuje crven konac oko struka, nakon čega ona čeka dolazak svatova ispred njene kuće. Kada se začuje svadbena povorka i zvuci sirene, zadatak deveruša jeste da pokidaju taj crveni konac. Ako to učine olako, bez problema, mlada će se poroditi isto tako.

Pored venčića i crvenog konca, svadbeni običaji u Srbiji bili su takvi da se nekada mladin dom, odnosno njena kapija kitila lukom od bršljana, koji je bio ukrašen cvećem. Ovaj luk bi simbolizovao odlazak mlade iz svoje rodne kuće.

Svadbeni običaji u Srbiji nakon dolaska mladoženje po mladu

Pucanje u jabuku svakako predstavlja jedan od najreprezentativnijih primera svadbenih običaja u Srbiji. Mladoženja bi gađao puškom jabuku koju je mladin otac stavio na na najvišu tačku ispred kuće. Pogodak jabuke simbolično bi prikazivao spremnost mladoženje da zaštiti mladu i svoju porodicu.

Osoba koja nosi barjak na svadbi naziva se barjaktar. U pitanju je zgodan, lep i neoženjeni muškarac sa mladoženjine strane, prijatelj ili rođak, kome su mladenci ukazali određenu čast. Njegova uloga jeste da uveseljava zvanice, kao i da predvodi kolonu svatova dok maše barjakom.

Isto tako, kupovina mlade je najpoznatiji svadbeni običaj u Srbiji. U ovom slučaju dever – mladoženjin brat – cenka se sa mladinim bratom, koji svoju sestru “prodaje” za simboličan iznos. Pored novca, naravno, to može biti i neka druga vrsta naknade, a sve u cilju zabavljanja svih prisutnih. Iako danas šaljive prirode, ovaj običaj je nekada bio shvatan veoma ozbiljno. U tom smislu, za otkup mlade se izdvajala pozamašna suma novca ili dukata.

Nakon kupovine mlade, buduća nevesta izlazi pred svatove u papučama, a još jedna obaveza devera bila je da mladi kupi cipele. Kao “kontrauslugu”, mlada deveru vezuje deverski peškir od belog platna oko ramena. Od tada, dever je imao obavezu da čuva mladu kako je neko ne bi ukrao. Kada su u pitanju svadbeni običaji u Srbiji, do dan danas se zadržao ritual kićenja svatova. Ovaj zadatak poveren je neudatim devojkama bilo sa mladine ili mladoženjine strane. Najčešće, to se čini putem stavljanja cvetića na rever.

Svadbeni običaji u našoj zemlji nakon što je brak sklopljen

Kada se sklopi brak, tradicionalni svadbeni običaji u Srbiji nalažu da mladenci pokušaju da zgaze jedan drugog. Ko prvi to učini, veruje se da će imati glavnu i poslednju reč u kući.

Na internetu možete naći pregršt video snimaka kako mlada baca bidermajer (buketić), a to je jedan od najpopularnijih i neizostavnih svadbenih običaja nakon sklapanja braka. Međutim, pre ovog rituala, običaj je bio da neudate devojke otkidaju delove mladine venčanice, jer se verovalo da će time dobiti deo njene radosti i sreće. Postoji i običaj da mlada stavi novčiće u jabuku i da je ponese na venčanje. Nakon što “stane na ludi kamen”, običaj je bio da je baci preko glave, a smatra se da će se muškarac koji uhvati ovu jabuku uskoro oženiti.

svadbeni običaji u Srbiji - La Perla venčanice 4

Osim vereničkog prstena, običaj i i da nevesta dobija poklone od roditelja mladoženje – zlatnu ogrlicu, minđuše ili narukvicu. Ali, ne daruje se samo mlada, već i mladoženja. Svadbeni običaji u Srbiji kažu da mladoženja ne sme da započne sa gozbom pre nego što otac ili majka od mlade ne stavi poklon u tanjir (zlatni nakit ili simboličan iznos novca).

Nakon darivanja mladenaca, zadatak starog svata je da okupi sve neoženjene muškarce i baci pogaču koju je majka mladoženje pripremila specijalno za ovu priliku. Ko uhvati pogaču – uskoro staje na ludi kamen! Pored mnogobrojnih obaveza mladenaca oko svadbe, jedna od njih jeste i da daruju kumove, kako bi im odali poštovanje, ukazali čast i zahvalnost povodom te važne uloge u njihovom budućem bračnom životu.

Pored svega navedenog, svadbeni običaji u Srbiji nalažu da ispraćaj kuma sa svadbe bude simboličan. On, naime, ne sme zgaziti tlo, već mora da upotrebi dve stolice i da pomoću njih samostalno napusti svadbu.

Svadbeni običaji u Srbiji nakon dolaska mlade u kuću mladoženje

Kada mladenci stignu u mladoženjinu kuću, svekrva daje mladi sito sa žitom (simbol plodnosti). Nevesta mora da baci žito preko glave tri puta, a potom sito da prebaci preko kuće. Ako sito ostane na krovu, to je znak da će brak biti dugovečan i stabilan, odnosno da će mlada ostati u kući.

Međutim, pre nego što nova nevesta kroči u mladoženjin dom, ona mora da izabere najmlađe muško dete iz njegove rodbine. Ovo dete se zove nakonče i mlada mora da ga podigne iznad glave i okrene ga tri puta u krug – što simbolizuje to da će mlada roditi mnogo zdrave dece.

Jedan od najšire rasprostranjenih svadbenih običaja u Srbiji jeste da mladoženja prenese mladu preko praga. Veruje se da na ovaj način mlada izbegava da svojim, za sada, nepoznatim stopama kroči na prag mladoženjine kuće. Smatra se da duhovi predaka žive u pragu svake kuće, pa samim tim mlada ne sme da ih zgazi. U pojedinim krajevima Srbije, mlada ovom prilikom udara u okvir vrata mladoženjine kuće, kako bi je dobri duhovi prihvatili. Isto tako, pre nego što kroči u madoženjin dom, postoji još jedno verovanje za mladu. Naime, ona mora tom prilikom obori bokal vode na pragu kuće, a sve u ciju blagostanja i dobrobiti kuće.

svadba Srbija - La Perla Venčanice

Nakon što uđe u kuću, mladi treba da se okači hleb oko ruke, a to čini neudata devojka. Veruje se da će na taj način mlada biti poslušna svom suprugu.

Salon venčanica La Perla – Sve za buduće neveste na jednom mestu

Videli smo koji su i kako izgledaju svadbeni običaji u Srbiji. Naravno, postoje tu još brojni drugi običaji, poput bacanja sitnog novca nakon sklapanja braka, verovanja da mladoženja ne sme da vidi mladu u venčanici pre nego što dođe na dan venčanja i slično. Međutim, mi smo se potrudili da za vas izdvojimo najzanimljivije i običaje prema kojima nećete ostati ravnodušni.

Za sve ostalo u vezi sa venčanicama, uvek vam stoji na raspolaganju salon venčanica La Perla. U našoj velikoj ponudi možete pronaći najširi asortiman haljina za venčanje. Pored prodaje i iznajmljivanja venčanica, bavimo se i prepravljanjem venčanica, kao i prekrajanjem venčanica. Od svake venčane haljine možemo napraviti venčanicu koju ćete pamtiti zauvek!

Posetite nas u TC Piramida na Novom Beogradu, ili kontaktirajte sa nama još danas.

Salon venčanica La Perla – Za dan koji se pamti.