Venčanice nekad i sad

Tradicionalni izgled mlade za dan venčanja, definitivno nije vaša jedina opcija. Nekada je venčanje značilo samo jedno. To je bila kombinacija dijamantskog prstena, bele haljine i lepršavog vela. Sada su pravila koja se odnose na modu za venčanje zvanično počela da se menjaju. Današnje neveste zaista preispituju šta znači “tradicionalno”. Vidimo ih kako naginju ka izgledu dva u jednom, netradicionalnim bojama, nošenju patika, kratkim belim venčanicama i haljinama koje su pogodne za nošenje opet. Venčanice nekad i sad – velika je razlika.

Mlade danas ističu stilove u kojima se osećaju jedinstveno i koji izražavaju njihovu individualnost.

Iako možda mislite da venčanica mora biti klasična, bela i tradicionalna, znajte da to nije tako. Zapravo, danas je pravi odlučujući faktor za venčanicu kako se mlada oseća. Sve ostalo je samo stvar trenda i ličnih preferencija.

Venčanice nekad i sad – Tradicionalna venčanica

Kada čujete reč “venčanica“, šta zamišljate? Verovatno nešto poput balske haljine ili A-siluete u beloj ili slonovače. Uglavnom tradicionalne mlade zamišljaju i dugačak šlep, kao i luksuzne tkanine poput čipke, svile, šifona ili tila. Ovaj skromni izgled za dan venčanja, koji mnogi smatraju tradicionalnim stilom, datira iz 1840. godine kada se kraljica Viktorija udala za princa Alberta.

Ovo venčanje je bilo posebno jer se kraljica Viktorija nije udala samo iz ljubavi, što je u to vreme još uvek bio novi koncept. Ona se, umesto da obuče tada tradicionalne kraljevske boje crvene, zlatne ili srebrne, odlučila za belu francusku čipku i jednostavni venac od voštanih cvetova narandže kao ukras za kosu.

Iako se koncept venčanice malo promenio, koreni stila su i dalje zasnovani na ansamblu Viktorijinog dana. Prednji porub je dugačak do poda, boja je bela ili vrlo svetla boja slonovače, a venčanica je od luksuznih tkanina.

Venčanice nekad i sad

Ono što kompletan izgled čini bezvremenskim je njegova sposobnost da ostane u modi iz godine u godinu. Bezvremenost tradicionalnih venčanica nalazi se u jednostavnim, a kitnjastim i sofisticiranim, ali glamuroznim detaljima. To je jedna od osnovnih razlika venčanice nekad i sad.

Venčanice nekad i sad – Zašto se moda menja?

Ako su se tradicionalni stilovi venčanja zadržali tako dugo, zašto upravo sada vidimo veliku promenu? Zapravo, to se događa zahvaljujući kulturi poznatih ličnosti i društvenim medijima.

Često vidimo interesovanje za različite trendove kada se poznate ličnosti fotografišu u svojim venčanicama. Činjenica da fanovi sada mogu da vide svoje omiljene zvezde u realnom vremenu izazvala je momentalno talasanje u modnoj industriji. Pored toga, sa sve više uticajnih parova koji dele fotografije sa venčanja sa svetom, inspiracija je jača. To daje nevestama više slobode da eksperimentišu sa svojim omiljenim modnim stilovima.

Videti da se poznate ličnosti udaljavaju od tradicije rezultiralo je promenama koje vidimo u modi venčanja. Ukratko, današnji parovi osećaju da mogu da slede svoje preferencije jer uočavaju da drugi rade upravo to.

Salon La Perla – Tradicionalni trendovi koji se menjaju 2023. godine

Bez svih pravila koja diktiraju šta možete, a šta ne možete da nosite na dan venčanja, logično je da neki od klasičnih elemenata izlaze iz mode. Ono što se do nedavno smatralo obaveznim za mladu jeste bela venčanica. Danas, to više nije slučaj. Neveste se udaljavaju od istinski bele haljine i počinju da unose neočekivane nijanse kako bi postigne šik i dramatičan izgled.

Venčanice nekad i sad

Venčanice netradicionalnih boja sada čine oko 10 posto asortimana salona venčanica, a crne venčanice su postale izuzetno popularne jeseni 2022. godine.

Čak i neveste koje se odluče na to da nose bele ili gotovo bele haljine, unose svoj stil kroz modne dodatke. Popularne su venčanice ukrašene perjem, duboki dekolte, izazovan donji veš, prozirni rukavi, dvodelna odeća, kombinezoni i slično. Novi trendovi se ne pojavljuju samo u spektru venčanice nekad i sad. Takođe, mnoge neveste odlučuju da se potpuno odreknu vela, dok druge traže venčanice u raznim bojama.

Salon venčanica La Perla u svojoj ponudi ima veliki broj različitih brendova venčanica. Bez obzira na to da li ste tradicionalna mlada, ili ne, uvereni smo da ćete kod nas pronaći svoju venčanicu iz snova. Pored toga što u ponudi imamo različite modele haljina, takođe vršimo i prepravke venčanica.

Uz nas svaka mlada može da ostvari sve svoje snove – La Perla.